ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Τίποτα δεν είναι πιο δυνατό από μια ιδεά που έχει ωριμάσει. Στεκόμαστε με προβληματισμό απέναντι στη ζωή μας. Αντικρίζουμε μια πατρίδα ημικατεχόμενη, με τους ανθρώπους της να ζουν πίσω από το τείχος που έχουν στήσει ξένοι εισβολέις, εικοσιένα και βάλε τόσα χρόνια “άνετης προσωρινότητας” που παγιώνει την πιο οικτρή διχοτόμηση. Από την άλλη , ζούμε σε συνθήκες ευνουχιστικές, σε πόλεις εχθρικές, καταστάσεις σχεδόν μίζερες. ‘Ενα απάνθρωπο και ληστρικό, αναπτυξιακό μοντέλο, που στηρίζεται άμεσα ή έμμεσα από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, βιάζει τη φύση, μολύνει τα νερά μας, ξεπουλά τ ις ακτές μας στην άκρατη τουριστικοποίηση, συγκεντρώνει τον κόσμο στις τσιμεντουπόλεις, διαλύει τους κοινωνικούς ιστούς και μας εγκλωβίζει στην δικτατορία της αυτοκινούμενης λαμαρίνας, στη σκουπιδοποίηση της Ζωής και της Φύσης. Είναι το ίδιο μοντέλο που π ροωθεί τον άκρατο καταναλωτισμό, το ξεζούμισμα στην εργασία, τις άθλιες ανθρώπινες σχέσεις, την αλλοτρίωση, την απομόνωση, την αδιαφορία, την παθητικότητα, το άγχος και τη νεύρωση. Που παράγει τα σκάνδαλα και την διαφθορά των κρατούντων, που ενισχύει την ευνοιοκρατία, την αστυνομοκρατία και την πολιτική των πολιτικών.

Υπάρχει ελπίδα και είναι πράσινη
Εμείς που ασφυκτιούμε από την υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας και την αποσ΄θνδεση κοινωνίας και φύσης, που βιώνουμε την περιβαλλοντική κρίση που απειλεί ολόκληρο ρον πλανήτη, που προβληματιζόμαστε για το που μας οδηγεί η λογική της “ανάπτυξης”, είμα στε έτοιμοι να αγωνιστούμε για μια κοινωνία των πολιτών, να αγωνιστούμε για να σώσουμε κάτι από το αύριο που μας κλέβουν. Αυτός ο αγώνας, παράλληλα με την επέμβαση στην κοινωνική συνείδηση, κάτι που κάνουμε για χρόνια μέσα από την ενεργή συμμετοχή μας στο περιβαλλοντικό κίνημα της χώρας μας, περνάει και μέσα από την παρέμβαση στους πολιτικούς θεσμούς. Καλούμαστε να αντιδράσουμε στην περιβαλλοντική υποβάθμιση και την κοινωνική αποδύνθεση, δημιουργώντας καινούργια κοινωνικά κύτταρα και αντιστάσεις, στην προ οπτική ανασύνθεσης των κοινωνικών σχέσεων και θετικής παρέμβασης με αληθινό όραμα για το αύριο. Πιστεύουμε στην ταύτιση της πολιτικής με την προσωπική ζωή, στην ταύτιση των σκοπών με τα μέσα, στην ανάπτυξη ήπιων τεχνικών, μέσων και θεσμών, στην αναζήτηση μή βίαιων τρόπων δράσης, στην οικοδόμηση εναλλακτικών δομών και ταυτόχρονα στον μετασχηματισμό της ίδιας της καθημερινότητας. η ζωή και ο κόσμος μας πρέπει να αρχίσει να αλλάζει εδώ και τώρα, για να μπορεί να αλλάξει και αύριο. Αντιπροτείνουμε ένα νέο μον τέλο κοινωνίας απελευθερωμένης από τη λογική της αμφισβητούμενης “προόδου” και της χωρίς όρια οικονομικής ανάπτυξης, βασισμένο στην αυτοδιαχείριση και την αυτοοργάνωση που ξανατοποθετεί τον άνθρωπο σε αρμονική σχέση με τη φύση. Μια τέτοια κοινωνία, μπορεί να διεκδικήσει με αξιοπρέπεια τα συνολικά της οράματα : Την κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων, την ενότητα της χώρας, κατάργηση του οποιουδήποτε γεωγραφικού διαχωρισμού με βάση την εθνική καταγωγή και τη θρ ησκευτική ανεξαρτησία και την αρμονική συμβίωση των εθνικών και κοινωνικών ομάδων, το ειρηνικό μέλλον που θα αποτελεί το πλαίσιο των προσδοκιών μας και την ανάγκη για μια πραγματική ευημερία.

Στο δρόμο για τη Ιθάκη
Είναι κατανοητό σ’όλους ότι η πραγμάτωση των πιο πάνω στόχων δεν είναι εύκολη υπόθεση. Τα πολιτικά-οικονομικά συμφέροντα που στηρίζουν τη σημερινή τάξη πραγμάτων είναι πολύ ισχυρά. Οι αδυναμίες μας είναι δεδομένες. Προσπαθούμε να ξεπεράσουμε τις παραδοσια κές διαχωριστικές γραμμές των πολιτικών κομμάτων, να ανοίξουμε καινούργιους δρόμους. Για να το πετύχουμε, οφείλουμε να αναζητήσουμε και να ενισχύσουμε τα στοιχεία εκείνα που μας ενώνουν επιδεικνύοντας ταυτόχρονα την απαιτούμενη αυτοσυγκράτηση και ανοχή (ή δη ουσιώδη σε ανεπάρκεια στην κυπριακή κοινωνία) για τις απόψεις των άλλων. Δεν αποτελεί αυτοσκοπό μας η εκλογή κάποιων στο βουλευτικό αξίωμα. Πρίν απ’όλα μας ενδιαφέρει η ειλικρίνεια και η αυθεντικότητα στην έκφραση και η διαμόρφωση μιας πραγματικά διαφο ρετικής πρότασης, μιας νέας διεκδίκησης, μιας νέας παρουσίας στην πολιτική σκηνή. Επιδιώκουμε να προσφέρουμε μια πρόταση που πρώτα θα εκφράζει και μετά θα πείθει.. Στόχος μας να διασφαλίσουμε ότι ο λόγος μας δεν θα ψευτίσει, δεν θα ξεπουληθεί στην αγορά τ ων συνειδήσεων, δεν θα αναλωθεί στο κυνήγι της εξουσίας και δεν θα μετατραπεί σε ξεθωρισμένα συνθήματα.

Τολμούμε να απευθυνθούμε στην καρδιά και το μυαλό των συνανθρώπων μας και όχι στα εξαρτημένα αντανακλαστικά, προβάλλοντας ιδέες και όχι πρόσωπα, προτάσεις και όχι μαγικές λύσεις, οράματα και όχι καμουφλαρισμένα συμφέροντα. Για ένα καλύτερο μέλλον στο τόπο μας χωρίς διαχωριστικέ γραμμές και συρματοπλέγματα καο στο κοινό μας σπίτι, τη Γη.