Αποφασιστικής σημασίας θα αποδειχθεί ο ρόλος της Ελλάδας και στο θέμα της λήψης απόφασης από πλευράς Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης για ένταξη της Κύπρου, μέσα στα πλαίσια της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, όπου φιλοδοξούν να ενταχθούν και άλλες χώρες, οι οποίες ευνοούνται από ηγετικά κράτη της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης.

Ο τρίτος λόγος για τον οποίο εκτιμάται ότι οι συνομιλίες στo Troutbeck και στο Montreux αποδείχθηκαν θετικές για τη δική μας πλευρά είναι το γεγονός ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καταλογίζει την ευθύνη για την αποτυχία των συνομιλιών στην τουρκική πλευρά και επαινεί την ελληνοκυπριακή πλευρά για τη στάση της. Αυτό θα μας ωφελήσει πολλαπλά στο θέμα της πορείας ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση, όπως θα ωφελήσει, γενικότερα, την εξέλιξη του Κυπριακού. Γιατί δικαιούμεθα να αναμένουμε από το διεθνή παράγοντα, και ιδιαίτερα από τα κράτη που μπορούν να επηρεάσουν την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, πιο σωστή, αυτή τη φορά, προετοιμασία, με τις κατάλληλες κινήσεις προς την κατεύθυνση της ΄Αγκυρας, με αυξημένες προοπτικές επιτυχίας.

Δυστυχώς, η τουρκική πολιτική στο Κυπριακό δεν άλλαξε από το 1974. Μια επισκόπηση των τουρκικών θέσεων, όπως έχουν διατυπωθεί σε απευθείας ή εκ του σύνεγγυς συνομιλίες και βολιδοσκοπήσεις, επιβεβαιώνει αυτή τη διαπίστωση. ΄Οτι, δηλαδή, η τουρκική πολιτική παραμένει πάντοτε εξίσου σκληρή, με τις ίδιες ακραίες θέσεις πάνω στις βασικές πτυχές του Κυπριακού προβλήματος.

Το σκληρό πρόσωπό της η τουρκική πολιτική το έδειξε και στο θέμα της πορείας ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση, όπως και στο θέμα της παραγγελίας των πυραύλων S-300. Και για τις δυο περιπτώσεις απείλησε με λήψη μέτρων. Για την πρώτη περίπτωση απείλησε ότι θα ενσωματώσει τα κατεχόμενα στην Τουρκία και για τη δεύτερη ότι θα εμποδίσει είτε τη μεταφορά των πυραύλων είτε την εγκατάστασή τους στην Κύπρο.

Ισχυρά ξένα κράτη, μαζί με την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση, έχουν αντιδράσει έντονα απέναντι στις τουρκικές απειλές, με δημόσιες δηλώσεις και άλλες διπλωματικές ενέργειές τους. Οι αντιδράσεις αυτές ενισχύουν πολιτικά και ηθικά τη νόμιμη Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τους τουρκικούς εκβιασμούς και τις απειλές. Η εκτίμηση είναι ότι η συμπαράσταση αυτή προς την Κυπριακή Δημοκρατία οφείλεται στο γεγονός ότι αντιλαμβάνονται πως σκοπός των προσπαθειών του Προέδρου Κληρίδη είναι η εξυπηρέτηση των καλώς νοουμένων συμφερόντων και των δύο κοινοτήτων και, ταυτόχρονα, η επικράτηση πολιτικής σταθερότητας, ασφάλειας και μόνιμης ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή. Αυτός ο σκοπός εξυπηρετεί ταυτόχρονα τα δικά τους ζωτικά εθνικά συμφέροντα στην περιοχή.

Στις 10 Νοεμβρίου 1997, επισκέφθηκε την Κύπρο ο Ειδικός Απεσταλμένος του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών για το Κυπριακό κ. Holbrooke και στην παρουσία του πραγματοποιήθηκε πολύωρη κοινή συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Ντενκτάς, διερευνητικού χαρακτήρα. Το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών αποκάλεσε τη συνάντηση αυτή σημείο εκκίνησης της νέας πρωτοβουλίας.

'Υστερα από λίγες μέρες, στις 19 Νοεμβρίου 1997, επισκέφθηκε την Κύπρο o Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Cordovez, ο οποίος είχε χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον κ. Ντενκτάς μέσα στα πλαίσια της ανάπτυξης της νέας πρωτοβουλίας.

Μετά τις συνομιλίες στο Troutbeck και στο Montreux, έχει, επίσης, αρχίσει, ύστερα από πρόταση των Ηνωμένων Πολιτειών, διαπραγμάτευση, χωρίς όρους και χωρίς ημερήσια διάταξη, του ζωτικού θέματος της ασφάλειας.

Στις συνομιλίες του Montreux, ο Πρόεδρος Κληρίδης είχε επαναλάβει την πρότασή του για αποστρατικοποίηση και άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ του ιδίου και του κ. Ντενκτάς για το θέμα αυτό.

Σημειώνεται ότι η πρόταση του κ. Κληρίδη για αποστρατικοποίηση έχει γίνει αποδεκτή από τη διεθνή κοινότητα, είτε με την έκδοση σχετικών ψηφισμάτων και αποφάσεων είτε με επίσημες δηλώσεις. Μεταξύ άλλων, την έχουν αποδεχθεί η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, το Αμερικανικό Κογκρέσο, η Κοινοπολιτεία, η Κρατική Δούμα του Ρωσικού Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου και το Κίνημα των Αδεσμεύτων.



| Κυπριακό | Aμυνα | Aνθρωπιστικά Θέματα | Οικονομία | Παιδειά | Νεολαία | Γεωργία | Βιομηχανία | Υπηρεσίες | Εναρμόνιση με την Ευρωπαική Ενωση | Κοινωνική Πολιτική | Υγεία | Μεγάλα κατασκευαστικά έργα | Σημαντικά Νομοθετήματα |



Designed by Logos Net Group, 1998
© 1998 Glafkos Clerides All rights reserved