Δεν Ξεχνώ, Αγωνίζομαι και Διεκδικώ, Επιστροφή στον Ελεύθερο Δαυλό

Η Oικοσελίδα του ΔΑΥΛΟΥ

Καλωσορίσατε στο μικρό αλλά ωραίο χωριό ΔΑΥΛΟΣ το οποίο ευρίσκεται στη Βόρεια ακτή της Κύπρου κάτω από την Καντάρα στην Επαρχία Αμμοχώστου. Είναι λυπηρό το ότι σήμερα δεν μπορείτε να επισκεφθείτε νόμιμα το χωριό που από πολλά χρόνια είναι γνωστό σαν το θέρετρο με τις εξαίρετες αμμώδεις παραλίες και τα περίφημα Θειούχα Λουτρά, επειδή, από το 1974, ευρίσκεται υπό Τουρκική κατοχή.

Σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια παραχάραξης της Ελληνικής ιστορίας της περιοχής σήμερα του δόθηκε το ψεύτικο όνομα "Kaplica" το οποίο στα Τουρκικά σημαίνει "θερμή πηγή". Οι γηγενείς και νόμιμοι κάτοικοι του χωριού παρέμειναν εγκλωβισμένοι στο χωριό και υπό Τουρκική κατοχή μέχρι τις 30 Ιουνίου 1975, οπότε οι τελευταίοι 245 κάτοικοι του χωριού εκδιώχθηκαν με τη βία από τα Τουρκικά στρατεύματα στο ελεύθερο μέρος της Κύπρου που είναι υπό τον έλεγχο της νόμιμης Κυβέρνησης της Κύπρου. Σήμερα ζουν σκορπισμένοι στο ελεύθερο μέρος της Κύπρου ή στο εξωτερικό. Πολλοί από αυτούς έχουν αποθάνει χωρίς να μπορέσουν να ξαναδούν το χωριό τους και αποστερημένοι από το δικαίωμα να ταφούν στη γη που έχουν ταφεί οι πρόγονοι τους. Για αυτούς που είναι ζωντανοί και στους απογόνους τους, το πάθος της επιστροφής στη προγονική γη παραμένει ζωντανό. Μόνο όταν οι νόμιμοι και γηγενείς κάτοικοι του Δαυλού επιστρέψουν στα σπίτια τους, οι επισκέπτες του χωριού θα μπορούν να απολαύσουν την παραδοσιακή Κυπριακή φιλοξενία και το χωριό θα αναζωογονηθεί.


Αυτή η σελίδα είναι διαρκώς υπό δημιουργία


Αυτή η σελίδα ανανεώθηκε για τελευταία φορά στις 22/08/2001 από τον Χριστάκη Χριστοφή


Aν θέλετε να συμμετάσχετε στο περιεχόμενο της σελίδας αυτής ή αν έχετε οποιαδήποτε σχόλια παρακαλώ γράψετε στη διεύθυνση: dhavlos@hotmail.com


Θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου σε όλους όσους με προμήθευσαν με υλικό για αυτή τη σελίδα.
Επίσης θέλω να ευχαριστήσω όσους επικοινώνησαν μαζί μου με τις παρατηρήσεις τους  για βελτίωση της σελίδας.