Η Κυπριακή Αρχιτεκτονική στον 21ον Αιώνα

 13 Μαίου, 2003

Διάλεξη με θέμα την αρχιτεκτονική της Κύπρου στο 21ον αιώνα έδωσε ο κυπριακής καταγωγής αμερικανός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Pratt της Νέας Υόρκης Theo David, την Πέμπτη 8 Μαίου στο Κυπριακό Σπίτι.

Την εκδήλωση οργάνωσε το Κυπρο-αμερικανικό εμπορικό επιμελητήριο σε συνεργασία με το εμπορικό κέντρο της Κύπρου στην Νέα Υόρκη και σε αυτή συμμετείχαν πολλοί καθηγητές, γνωστοί αρχιτέκτονες της Νέας Υόρκης και μέλη του εμπορικού επιμελητηρίου.

Σε σύντομη προσφώνηση του ο Πρόεδρος του Κυπρο-αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Ανδρέας Κωμοδρόμος  αναφέρθηκε στους σκοπούς του επιμελητηρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες που είναι μεταξύ άλλων η σύσφιγξη των εμπορικών δεσμών μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ καθώς επίσης και στο μελλοντικό πρόγραμμα εκδηλώσεων του.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν  ο Εμπορικός Σύμβουλος κ. Δημοσθένης Δρουσιώτης και η Γενική Πρόξενος κα Μάρθα Μαυρομμάτη. Και οι δύο συγχάρηκαν το Κυπροαμερικανικό Επιμελητήριο για την πλούσια δράση του και τις προσπάθειες που καταβάλλει  στην ενίσχυση της εμπορικής εικόνας της Κύπρου στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ η κα Μαυρομμάτη αναφέρθηκε και στην σημασία της 16ης Απριλίου, μέρα υπογραφής της συνθήκης προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ.

Ο καθηγητής Theo David  πραγματοποίησε στην συνέχεια την διάλεξη του με την βοήθεια φωτεινών διαφανειών όπου με την μέθοδο της αντιδιαστολής παρουσίασε το χθες με το σήμερα όσο αφορά την κυπριακή αρχιτεκτονική και την φυσική μετεξέλιξη της από την εποχή του οικισμού της Χοιροκιτίας μέχρι τους μοντέρνους σύγχρονους οικισμούς του 21ου αιώνα.

Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί και στις οικιστικές ανάγκες που επέβαλε η Τουρκική εισβολή και κατοχή  το 1974 και στην δημιουργία συνεργατισμού αρχιτεκτόνων υπό την ηγεσία του Κύπριου αρχιτέκτονα και νυν Υπουργού Παιδείας  κ. Πεύκιου Γεωργιάδη. Ο Συνεργατισμός Αρχιτεκτόνων, στον οποίο συμμετείχε και ο καθηγητής David  εργάστηκε σκληρά αμέσως μετά την εισβολή για την δημιουργία προσφυγικών οικισμών για την  στέγαση των χιλιάδων ελληνοκύπριων προσφύγων.

O καθηγητής έκανε εκτενή αναφορά στις σημερινές σύγχρονες οικοδομές στην Κύπρο και στάθηκε ιδιαίτερα σε δημόσια κτίρια όπως το Παγκύπριο Στάδιο ΓΣΠ της Λευκωσίας του οποίου την ανέγερση ανέλαβε ο ίδιος μετά από παγκόσμιο διαγωνισμό.

Καταλήγοντας, ο καθηγητής David, τόνισε ότι η Κύπρος προφέρει μια μοναδική πρόκληση για δημιουργία λόγω της ομορφιάς της και της ιστορίας της.

Μετά την διάλεξη ακολούθησε δεξίωση με κυπριακό κρασί το οποίο πρόσφερε το εμπορικό κέντρο της Κύπρου.

* * * * *


Back