black_horizontal.gif (38 bytes)

 

black_vertical.gif (38 bytes)
Up ] Next ]    
'Εγγραφα

Διακυβερνητική Διάσκεψη Κύπρου - ΕΕ (21.6.1999):
Ομιλία ΥΠ.ΕΞ κ. Ι. Κασουλίδη

 

Ομιλία του Υπουργού Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη στην 3η Υπουργική Συνάντηση της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για την Ενταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο.

Θα ήθελα να εκφράσω τις ειλικρινείς ευχαριστίες μου για τη θερμή υποδοχή που επιφυλάξατε στην αντιπροσωπεία μας. Θα ήθελα επίσης να εκφράσω την ευαρέσκειά μου για την 3η Συνάντηση της Διάσκεψης σε υπουργικό επίπεδο για την Ενταξη της Κύπρου στην ΕΕ, που πραγματοποιείται σήμερα μετά την επιτυχή κατάληξη της 2ης υπουργικής συνάντησης που έγινε στις 10 Νοεμβρίου 1998 στις Βρυξέλλες.

Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη και τα συγχαρητήρια μας στη Γερμανική Προεδρία και στις Κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ για τις ιστορικές αποφάσεις που λήφθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τόσο στο Βερολίνο τον περασμένο Μάρτιο, όσο και στην Κολωνία στις αρχές Ιουνίου.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Βερολίνου στην Ατζέντα 2000, έθεσε τα οικονομικά της Ενωσης σε τάξη, εξυπηρετώντας έτσι τους γενικότερους στόχους της Ενωσης, περιλαμβανομένης της διεύρυνσης.

Η Κύπρος επιθυμεί να εκφράσει την πλήρη ικανοποίηση της για το παραγωγικό έργο που επιτέλεσε η Γερμανική Προεδρία, με το οποίο προωθήθηκαν περαιτέρω οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Ιδιαίτερα, εκφράζουμε τη βαθιά εκτίμησή μας στην διακηρυγμένη πρόθεση της Ενωσης να προσφέρει στην Κύπρο την κατάλληλη οικονομική βοήθεια, που θα συμπληρώσει τις δικές μας προσπάθειες στην προενταξιακή στρατηγική μας για εναρμόνιση με το κεκτημένο.

Επιπλέον, οι αποφάσεις που λήφθηκαν, τόσο στο Βερολίνο όσο και στην Κολωνία, ξεκίνησαν τη διαδικασία για θεσμικές μεταρρυθμίσεις στην Ενωση και άνοιξαν το δρόμο προς την επόμενη διεύρυνση, αυξάνοντας τις προοπτικές για την κατάλληλη επιτάχυνση της διαδικασίας των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Τα μήνυμα προς τις υποψήφιες χώρες είναι δυνατό και ξεκάθαρο. Αντιλαμβανόμαστε ότι εξαρτάται και από εμάς, τις υποψήφιες χώρες, να διαδραματίσουμε το δικό μας ρόλο πλήρως και να διπλασιάσουμε τις προσπάθειες μας, ώστε να είμαστε έτοιμοι για ένταξη, δημιουργώντας τους απαραίτητους μηχανισμούς και θεσμούς με τους οποίους θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τις υποχρεώσεις μας, ως μέλος της ΕΕ.

Οσον αφορά την Κύπρο θα ήθελα για μια ακόμα φορά να επαναβεβαιώσω την ολόψυχη δέσμευση μας για την έγκαιρη και αποτελεσματική προετοιμασία για ένταξη. Χαίρομαι που είμαι σε θέση να αναφέρω ότι αυτή τη δέσμευση τη συμμερίζονται όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές στην Κύπρο, τόσο ο δημόσιος, όσο και ο ιδιωτικός τομέας.

Το πόσο μεγάλη σημασία δίδουμε στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην ΕΕ, φαίνεται από το ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση ανέθεσε στον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Γιώργο Βασιλείου, ο οποίος βρίσκεται εδώ, το τεράστιο έργο της προετοιμασίας και του συντονισμού όλων των κυβερνητικών τμημάτων, του νομοθετικού σώματος και των οργανωμένων συνόλων για την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου και των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, καθώς και την ευθύνη για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Κύπρου και ΕΕ.

Θα ήθελα να αναφερθώ σε ακόμα μια σημαντική, κατά την άποψη μας, ιστορική, απόφαση που λήφθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κολωνίας. Αναφέρομαι, βέβαια, στην υιοθέτηση της διακήρυξης της ΕΕ για "Ενδυνάμωση της Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής σε θέματα Ασφάλειας και Αμυνας. Η αποφασιστικότητα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι η ΕΕ θα διαδραματίσει πλήρως το ρόλο της στη διεθνή σκηνή και η ετοιμότητα του να δώσει στην ΕΕ τα απαραίτητα μέσα και δυνατότητες για ανάληψη των ευθυνών της, όσον αφορά μια κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική σε θέματα Ασφάλειας και Αμυνας είναι πράγματι ένα αποφασιστικό και βασικό βήμα στην οικοδόμηση της ΕΕ.

Αυτό το βήμα θα καταστεί πιο αποτελεσματικό με δύο επιπλέον αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί:

  • Η πρώτη έχει σχέση με τα μέτρα που θα εισαχθούν, στο εγγύς μέλλον, για ένταξη αρμοδιοτήτων της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης στο πλαίσιο της ΕΕ.
  • Η δεύτερη απόφαση έχει σχέση με τη δημιουργία μιας πολύ σημαντικής νέας θέσης του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου και Εκπροσώπου για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), καθώς και της θέσης Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου.

Η Κύπρος θα ήθελε να συγχαρεί τις προσωπικότητες που έχουν διοριστεί στις αντίστοιχες θέσεις, τον κ. Javier Solana και τον Πρέσβη Pierre de Boissieu και να τους ευχηθεί κάθε επιτυχία στα νέα τους καθήκοντα που θα αναλάβουν και τις προκλήσεις που θα συναντήσουν.

Κύριε Πρόεδρε,

συμφωνώ πλήρως με την παρατήρηση σας ότι έχει αναπτυχθεί μια θετική κινητικότητα γύρω από την όλη διαδικασία διεύρυνσης. Υποσχόμαστε όχι μόνο να συνεχίσουμε, αλλά και να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειες μας, ώστε να διατηρήσουμε αυτή την κινητικότητα και να σημειώσουμε όσο το δυνατό περισσότερη πρόοδο, όσο το δυνατό πιο σύντομα.

Η Κύπρος είναι πλήρως ενήμερη και αναγνωρίζει ότι η μεταφορά της κοινοτικής νομοθεσίας στο νομικό μας σύστημα, αποτελεί μόνο μια πτυχή της διαδικασίας προσαρμογής. Μια ακόμα πιο σημαντική πτυχή, τόσο για την Ενωση, όσο και για την Κύπρο, είναι η αποτελεσματική εφαρμογή του κεκτημένου μέσω της δημιουργίας των κατάλληλων θεσμών και μηχανισμών.

Αναγνωρίζουμε επίσης και αντιλαμβανόμαστε τη σημασία παρακολούθησης του βαθμού προετοιμασίας των υποψηφίων χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της δικής μου. Εχοντας αυτό υπόψη, αναλάβαμε το έργο της στενής παρακολούθησης της προόδου μας, πάνω σε συνεχή βάση. Γι’ αυτό προετοιμάσαμε λεπτομερή προγράμματα εναρμόνισης για όλα τα κεφάλαια αναλυτικής εξέτασης και ένα σύστημα παρακολούθησης μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή που θα μας βοηθήσουν να παρακολουθούμε στενά την εφαρμογή όλων των μέτρων που περιλαμβάνονται στα προγράμματα εναρμόνισης.

Οσον αφορά τις διαπραγματεύσεις, χαιρετίζουμε την μέχρι τώρα επιτευχθείσα πρόοδο και το γεγονός ότι, και οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι σ’ αυτό το στάδιο τα ακόλουθα πέντε κεφάλαια δεν χρειάζονται περαιτέρω διαπραγματεύσεις, αυξάνοντας σε δέκα το συνολικό αριθμό των κεφαλαίων που προσωρινά έχουν κλείσει:

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τα κράτη - μέλη, το Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη βοήθεια και τις συμβουλές που προσέφεραν στην Κύπρο στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Επίσης, εκφράζω εκτίμηση για την κατανόηση που επιδείχθηκε στο χειρισμό κάποιων τεχνικών προβλημάτων και δυσκολιών που συναντήσαμε. Ελπίζω ότι αυτού του είδους η συνεργασία, θα συνεχιστεί και στο μέλλον και ότι θα συνεργαστούμε στενά για την επίλυση οποιωνδήποτε άλλων προβλημάτων που πιθανόν να προκύψουν κατά τη διαδικασία αυτή.

Είναι μέσα σ’ αυτό το ίδιο πνεύμα κατανόησης και συνεργασίας που έχουμε αποσύρει το αίτημα για μεταβατική περίοδο ενός έτους στο κεφάλαιο των Τηλεπικοινωνιών.

Οσον αφορά την Ελεύθερη Διακίνηση Αγαθών (κεφάλαιο 1), εκτιμούμε πλήρως τη σημασία του κεφαλαίου αυτού και τον τεράστιο όγκο της εργασίας που θα αναληφθεί. Ο λόγος για τον οποίο δεν έχουμε υποβάλει οποιαδήποτε ειδικά αιτήματα, είναι γιατί είμαστε πεπεισμένοι ότι θα κατορθώσουμε να υιοθετήσουμε και εφαρμόσουμε επιτυχώς το σχετικό κεκτημένο.

Εχουμε σημειώσει το αίτημα για παροχή επιπρόσθετων τεχνικών πληροφοριών και διασαφηνίσεων, καθώς και την ανάγκη για στενή παρακολούθηση της εφαρμογής του

κεκτημένου σ’ αυτό το κεφάλαιο. Θα σας παράσχουμε τις πληροφορίες που ζητήθηκαν το συντομότερο δυνατό.

Ελπίζουμε ότι μετά την υποβολή των πληροφοριών που ζητήθηκαν, θα καταστεί δυνατόν να κλείσει και αυτό το κεφάλαιο.

Στο κεφάλαιο του Εταιρικού Δικαίου (κεφάλαιο 5), ελπίζουμε ότι αντιλαμβάνεστε το πνεύμα εντός του οποίου υποβάλαμε το αίτημα μας. Σημειώνουμε τη θέση της Ένωσης, την οποία θα μελετήσουμε σοβαρά και θα επανέλθουμε σ’ αυτό το κεφάλαιο αργότερα. Όσον αφορά τις ερωτήσεις σας πάνω σε άλλες πτυχές αυτού του κεφαλαίου, είμαστε πεπεισμένοι ότι οι απαντήσεις που θα δοθούν, θα σας ικανοποιούν.

Το ίδιο πιστεύουμε ισχύει και για το κεφάλαιο 6, για την Πολιτική Ανταγωνισμού, όπου έχουμε ήδη αρχίσει να συλλέγουμε τις πληροφορίες και τα δεδομένα που μας ζητήθηκαν και ελπίζουμε ότι θα εξευρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.

Για την Αλιεία (κεφάλαιο 8), μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι κατανοούμε πλήρως τις πολιτικές της κοινότητας και έχουμε αρχίσει εργασία, ώστε να εφαρμόσουμε τα σχέδια μας στους τομείς της παραχώρησης άδειας, επιθεώρησης και ελέγχου, εγγραφής και στις διαρθρωτικές ενέργειες. Ελπίζουμε ότι μετά την υποβολή των σχετικών πληροφοριών από μέρους μας, η Ένωση θα μπορέσει να κλείσει και αυτό το κεφάλαιο.

Κύριε Πρόεδρε,

Όπως επανειλημμένα δηλώθηκε από την Κυπριακή Κυβέρνηση, επιθυμία μας είναι όπως οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας εργαστούν και μοιραστούν μαζί μας το έργο και την ευθύνη της προετοιμασίας της Κύπρου για ένταξη και απολαύσουν τα οφέλη της ένταξης μαζί με όλους τους άλλους Κυπρίους.

Η Κυπριακή Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί, όχι μόνο να αναλάβει τη συνεχή προσπάθεια να πληροφορήσει τους Τουρκοκυπρίους για τα οφέλη της ένταξης, αλλά και να εμπλέξει τις δύο κοινότητες στο επίπεδο των οργανωμένων συνόλων. Μέσα στο πνεύμα αυτό έχουμε δημιουργήσει ιστοσελίδα στο Ιντερνετ, η οποία παρέχει στους Τουρκοκύπριους ενημερωμένη πληροφόρηση και τεκμηρίωση για την ενταξιακή πορεία και τις διαπραγματεύσεις της Κύπρου.

Επιπλέον, η Κυπριακή Κυβέρνηση έχει ήδη πληροφορήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πρόθεση της να αναλάβει τη μετάφραση του κυρίου κορμού του κεκτημένου στην τουρκική γλώσσα, προς όφελος των Τουρκοκυπρίων, με κονδύλια από το Τέταρτο Χρηματοδοτικό Πρωτόκολλο.

Η Κυπριακή Κυβέρνηση επιδοκιμάζει και υποστηρίζει το αίτημα, τόσο των ελληνοκυπριακών, όσο και των Τουρκοκυπριακών συντεχνιών και οργανώσεων, για την εγκαθίδρυση ενός μη κυβερνητικού φόρουμ στις Βρυξέλλες, όπου να μπορούν να συναντώνται, να συζητούν θέματα που αφορούν την ενταξιακή πορεία της Κύπρου και να παίρνουν πληροφόρηση από πρώτο χέρι. Ένα πρόσφατο φόρουμ που οργανώθηκε με επιτυχία στην Κύπρο μεταξύ των συντεχνιών και των δύο κοινοτήτων, έχει αποδείξει το πραγματικό ενδιαφέρον των Τουρκοκυπρίων για την ένταξη της Κύπρου στην Ενωση εφόσον αντιληφθούν καθαρά τα οφέλη από μια τέτοια ένταξη.

Τέλος, κ. Πρόεδρε, δυστυχώς πρέπει να συμφωνήσουμε με την παρατήρηση σας, ότι μέχρι τώρα δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στις προσπάθειες για επίτευξη πολιτικής διευθέτησης και συμφιλίωσης, ώστε να τερματισθεί η διαίρεση της Κύπρου, παρά τις ειλικρινείς και συνεχείς μας προσπάθειες προς την κατεύθυνση αυτή. Εν προκειμένω, μια ενθαρρυντική νέα εξέλιξη έλαβε χώραν με τη Διακήρυξη που υιοθετήθηκε χθες στη Σύνοδο της Ομάδας των Οκτώ στην Κολωνία, για το Κυπριακό πρόβλημα, το περιεχόμενο της οποίας προσφέρει υποστήριξη στο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στις προσπάθειες του για αποτελεσματικές διαπραγματεύσεις το ερχόμενο Φθινόπωρο για μια συνολική λύση.

Η Κυβέρνηση της Κύπρου ανταποκρίθηκε πάντα θετικά στις προσκλήσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για διάλογο και έχει την πολιτική βούληση να ανταποκριθεί ακόμα μια φορά, και να εργαστεί εποικοδομητικά ώστε να επιτευχθεί μια μόνιμη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό πρόβλημα, βασισμένη στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Σ' αυτό το πνεύμα θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη δημιουργία του απαραίτητου κλίματος, και αυτό έχει ήδη αποδειχθεί στην πράξη από την απόφαση του Προέδρου Κληρίδη να μην εγκαταστήσει τους πυραύλους S300 στην Κύπρο, μια χειρονομία η οποία δεν έτυχε ανταπόκρισης από την τουρκική πλευρά.

Η Κυβέρνηση μου θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να δώσει άλλη μια ευκαιρία για ειρήνη και συμφιλίωση στην Κύπρο προς όφελος ολόκληρου του λαού της Κύπρου. Ζητούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη - μέλη της να υποστηρίξουν τις προσπάθειες αυτές.»

 

Up ] Next ]