ΑΓΙΟΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ, ΕΠΑΡΧΙΑ ΚΥΡΗΝΕΙΑΣ

ΧΩΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ, ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 1974

[Κύρια Ιστοσελίδα][Τοποθεσία][Αγνοούμενοι][Χρυσόμηλα][Έθιμα/ Παραδόσεις][Χλωρίδα Αγ. Αμβροσίου][Κυρηνειώτικες Ιστοσελίδες]

Ο ΑΓΙΟΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ

ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑ: Θέση -'Όρια - 'Έκταση - Μορφολογία

ΘΕΣΗ:
Ο ΑΓΙΟΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ βρίσκεται ανατολικά της Κερύνειας σε απόσταση 32  χιλιομέτρα. Κτισμένος σ ' ένα οροπέδιο σπάνιας φυσικής ομορφιάς μεταξύ του βουνού και της Θάλασσας, δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από καμιά από τις ωραιοτερες περιοχες της Μεσογείου.

ΟΡΙΑ - ΕΚΤΑΣΗ:
Η γη του Aγίου Αμβροσίου εκτείνεται προς τ ' ανατολικά μέχρι την Εκκλησία της Μελανδρίινας, σε ακτίνα 5 χιλιομετρα και προς τα δυτικά μέχρι τον ποταμό της Γερολάντας, σε ακτίνα 18 χιλιόμετρα. Στα βόρεια βρίσκονται οι γραφικές ακρογιαλιές της Θαλασσας της Κιλικίας και στα νοτια, οι κορυφογραμμές της Οροσειράς του Πενταδακτύλου.

Η έκταση της γης του Αγίου Αμβροσίου ξεπερνά τις 60 χιλιάδες σκάλες και είναι από τα πρώτα, αν οχι το πρώτο χωριο, σε έκταση γης. Γειτονικά χωριά είναι η Καλογραία στ' ανατολικά, και η Τρυπημένη στα νοτιοανατολικά.

ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ:
Η περιοχή του Αγίου Αμβροσίου χαρακτηρίζεται από μια μεγάλη μορφολογική  ποικιλία: ' Ορη, οροπέδια, κοιλάδες, μικρές πεδιαδες και αμμοστρωμένες παραλίες.

ΟΡΗ:
Η παλιά Βρύση, το Καρτάλταγ - ' Ορος των Γυπών -και ο Γιαηλάς με υψόμετρο 3065 ποδια. Τα όρη αυτά καλυπτονται απο τα πυκνότερα και τα ωραιότερα δάση της Οροσειράς του Πενταδάκτυλου. Είναι ίσως μοναδική η περίπτωση του Aγίου Αμβροσίου, που οι κάτοικοι διατήρησαν το δάσος ανέπαφο μέχρι τα σπίτια τους. Τα δύο εκπαιδευτήρια, το Δημοτικό και το Γυμνάσιο, είναι κτισμένα μέσα στο καταπράσινο δάσος.

ΟΡΟΠΕΔΙΑ:
Ανατολικά και δυτικά του χωριού εκτείνονται τα οροπέδια - τράχωνας - της Κουκκούφας, του ' Αη Γιώρκη, του Αλαφάντη, του Καμένου και της Κώμης, κατάφυτα απο πεύκα και πλούσια άγρια βλάστηση. Πιο πέρα, τα οροπέδια της Βουρούκλας, του Ματζηδονιού και του Βούρκαρη πλημμυρισμένα απά χαρουπιές και ελιές. Ανάμεσα στα οροπέδια βρίσκονται γραφικές κοιλάδες με τρεχάτα νερά και ωραιότατα περιβόλια, κυρίως με χρυσομηλιές, όπως η κοιλάδα της Πιτταρούλας,  τους Τσιόππους, των Καλοκαιρινών, του Πλατάνου και της Καλαμιάς.

'Αλλες κοιλάδες είναι γεμάτες ελαιόδεντρα και άλλες κατάλληλες για μια μεγάλη ποικιλία γεωργικών προϊόντων, όπως του Πλατυμάτη, του Ταούτη, της Γερόλαντας.


[Κύρια Ιστοσελίδα][Τοποθεσία][Αγνοούμενοι][Χρυσόμηλα][Έθιμα/ Παραδόσεις][Χλωρίδα Αγ. Αμβροσίου][Κυρηνειώτικες Ιστοσελίδες]


Οι σελίδες φιλοξενούνται στο Δίκτιο Κύπρος - Κατεχόμενη Κύπρος.
Για προβλήματα, ή ερωτήσεις σχετικά με αυτή την ιστοσελίδα επικοινωνήστε με την Διαμάντω Ευθυμίου, ή τον Ευθύμιο Ευθυμίου
Για τεχνικά προβλήματα επικοινωνήστε με τον Χρίστο Α. Νεοφύτου
Τελευταία ενημέρωση:  19-05-2004 12:46:03 -0700 Ώρα Ειρηνικού Ωκεανού