Η εκκλησία του Αγίου Επικτήτου Θαυματουργού

[Κύρια ιστοσελίδα] [Τοποθεσία] [Ιστορία] [Άνθρωποι] [Φωτογραφίες] [Αγνοούμενοι] [Ταινίες] [Αρχαιότητες] [Πολιτιστική καταστροφή] [Επίσκεψη στην Κύπρο]
[Εκκλησία][Εξωκκλήσια][Περιοχές][Σπίτια/Ιδιωτικές Περιουσίες][Τουρκική Εισβολή]

Η Εκκλησία του Αγίου Επικτήτου του Θαυματουργού

Το χωριό Άγιος Επίκτητος πήρε το όνομά του από ένα Αλαμάνο δηλαδή στρατιώτη Άγιο με το όνομα Επίκτητος.  Η πρώτη εκκλησία κτίστηκε τον 12ο αιώνα μετά Χριστόν και στην ουσία βρισκόταν στο σπήλαιο όπου ασκήτεψε ο Άγιος Επίκτητος. Η μεγαλύτερη εκκλησία κτίστηκε το 1856 και βρίσκεται ακριβώς από πάνω από το σπήλαιο όπου ασκήτεψε ο Άγιος Επίκτητος. Για να κατεβεί κάποιος στο σπήλαιο υπάρχει μια κυλινδρική σκάλα. Μετά την εισβολή της 20ης Ιουλίου 1974 και για να κρατήσουμε την μνήμη του Αγίου Επικτήτου άσβεστη κτίσαμε και αφιερώσαμε μια πανομοιότυπη εκκλησία του Αγίου Επικτήτου στο χωριό Μονή της επαρχίας Λεμεσού.

Η εκκλησία του Αγίου Επικτήτου στο κατεχόμενο χωριό μας.

old1.jpg (10220 bytes)
Αυτή είναι μια φωτογραφία της εκκλησίας του Αγίου Επικτήτου στο κατεχόμενο χωριό μας. Ο Σταυρός είναι κομμένος από τους βάρβαρους Τούρκους, τα παράθυρα ανοιχτά, και η όλη κατάσταση της εκκλησίας και του περιγύρου είναι χάλια. Πρόσφατα η εκκλησία έχει μετατραπεί σε μουσουλμανικό Τέμενος. Αυτό θυμίζει σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο πως Τούρκοι βαρβάροι εν συνεχεία και συστηματικά, καταστρέφουν Ελληνικά πολιτιστικά μνημεία χωρίς ίχνος ντροπής, ή ενοχής για τις πράξεις τους.
old2.jpg (10137 bytes)
Ακόμα μια φωτογραφία της εκκλησίας του Αγίου Επικτήτου. Η εκκλησία είναι ανοιχτή, και ο σταυρός κομμένος από τους βάρβαρους Τούρκους. Πρόσφατα η εκκλησία έχει μετατραπεί σε μουσουλμανικό Τέμενος. Οι μεθόδοι που χρησιμοποιούνται από τους Τούρκους για να εξαληφθεί κάθε Ελληνική εκκλησία, Ελληνικό κοιμητήριο, ή άλλο πολιτιστικό μνημείο, στις κατεχόμενες από τον τουρκικό στρατό περιοχές της Κύπρου, συμπεριλαμβανομένου και του Αγίου Επικτήτου, θυμίζει σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο τις μεθόδους που χρησιμοποιούνταν στην ΝΑΖΙστική Γερμανία από τον Αδόλφο Αλόις Ηίτλερ για να εξαλείψει το Ευραϊκό στοιχείο και τις Ευραϊκές συναγωγές.

Ακόμα μια φωτογραφία της λεηλατημένης εκκλησίας του Αγίου Επικτήτου του θαυματουργού στο κατεχόμενο χωριό μας. Η εκκλησία του Αγίου Επικτήτου του θαυματουργού έχει μετατραπεί σε τουρκικό μουσουλμανικό τέμενος σε μια προσπάθεια αλλοίωσης του δημογραφικού χαρακτήρα των κατεχομένων και απάληψης οποιουδήποτε στοιχείου Ελληνισμού. Εμείς, οι ΑγιΕπικτήτες, νόμιμοι κάτοικοι και δικαιούχοι, δεν θα ξεχάσουμε ΠΟΤΕ το χωριό μας και θα αγωνιζόμαστε πάντοτε ενάντια στην τουρκική θηριωδία, βουλημία και επεκτατικότητα, μέχρις ότου πάμε πίσω στον Άγιο Επίκτητο.

Η νέα εκκλησία του Αγίου Επικτήτου στη Μονή Λεμεσού

new1.jpg (9281 bytes)
Αυτή είναι η νέα εκκλησία του Αγίου Επικτήτου στο χωριό Μονή Λεμεσού. Η εκκλησία αυτή χτίστηκε έχοντας στο νού την εκκλησία του Αγίου Επικτήτου στο χωριό μας ούτως ώστε να κρατήσουμε άσβεστη τη μνήμη του Αγίου Επικτήτου και να υπογραμμίσουμε την θέλησή μας για τον αγώνα για επιστροφή.
new2.jpg (9638 bytes)
Ακόμα μια άποψη της εκκλησίας του Αγίου Επικτήτου στη Μονή Λεμεσού. Αυτή η φωτογραφία δείχνει την εκκλησία από τα νότια.
new3.jpg (8774 bytes)
Ακόμα μια άποψη της εκκλησίας του Αγίου Επικτήτου στη Μονή Λεμεσού. Αυτή η φωτογραφία δείχνει την εκκλησία από τα νότιο-ανατολικά. Προσέξτε τουε εργάτες που απλώνουν το χώμα γύρω από την εκκλησία.
new4.jpg (8749 bytes)
Ακόμα μια άποψη της εκκλησίας του Αγίου Επικτήτου στη Μονή Λεμεσού. Αυτή η φωτογραφία δείχνει την εκκλησία από τα ανατολικά. Προσέξτε τουε εργάτες που απλώνουν το χώμα γύρω από την εκκλησία.

The new church of Ayios Epiktitos at Moni Limassol

 

new5.jpg (8647 bytes)
Το (ατέλειωτο στη συγκεκριμένη φωτογραφία) εσσωτερικό της εκκλησίας έχει 3 επίπεδα. Η Εκκλησία έχει 4 παράθυρα στη βόρεια και 4 παράθυρα στη νότια πλευρά καθώς επίσης και 3 θύρες. Μία θύρα στα δυτικά, μία στα βόρεια και μία στα νότια.
new6.jpg (7729 bytes)
Μια πιο κοντινή άποψη των τριών επιπέδων στην εκκλησία (ατέλειωτο στη συγκεκριμένη φωτογραφία).
new7.jpg (7779 bytes)
Η οροφή της εκκλησίας από το ιερό (ανατολικά) προς τα δυτικά. ατέλειωτο στη συγκεκριμένη φωτογραφία)
Για προβλήματα, ή ερωτήσεις σχετικά με αυτή την ιστοσελίδα επικοινωνήστε με τον Θανάση Α. Νεοφύτου, ή με τον Μανώλη Χατζημανώλη
Για τεχνικά ζητήματα επικοινωνήστε με τον Χρίστο Α. Νεοφύτου.
Τελευταία Ενημέρωση: 01-05-2002 07:53 -0800 Ώρα Ειρηνικού Ωκεανού