Φωτογραφίες από τον Άγιο Επίκτητο

[Κύρια ιστοσελίδα] [Τοποθεσία] [Ιστορία] [Άνθρωποι] [Φωτογραφίες] [Αγνοούμενοι] [Ταινίες] [Αρχαιότητες] [Πολιτιστική καταστροφή] [Επίσκεψη στην Κύπρο]
[Εκκλησία][Εξωκκλήσια][Περιοχές][Σπίτια/Ιδιωτικές Περιουσίες][Τουρκική Εισβολή]

Σχολείο / Περιοχές

Οι ακόλουθες φωτογραφίες αποτελούν την κληρονομιά, και ιστορία μας. Είναι ότι πιο απτό μας έχει απομείνει από τον Άγιο Επίκτητο. Δείχνουν σημαντικές τοποθεσίες καθώς επίσης και ιδιωτικές περιουσίες μέσα στο χωριό οι οποίες καταλήφθησαν το 1974 από τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις, αλλά που δεν πρέπει ποτέ να ξεχαστούν. Αυτά είναι η εκκλησία μας που περιμένει να ξαναλειτουργηθεί. Το σχολείο μας που περιμένει τα παιδιά να μπουν ξανά στις τάξεις τους. Τα σπίτια, τα περιβόλια, τα καταστήματα, και καφενεία που περιμένουν να ξαναπάρουν ζωή από εμάς, τους νόμιμους δικαιούχους τους. Με την δύναμη του Θεού και με πίστην εις τον Τιμιον Αγώνα μας, αυτή η μέρα δεν θα αργήσει να έρθει.

Το Δημοτικό Σχολείο του Αγίου Επικτήτου

4.dimotiko1.jpg (9838 bytes)

Βοριοδυτική άποψη του Δημοτικού σχολείου του Αγίου Επικτήτου.

10.Dimotiko.jpg (9409 bytes)

Βοριοανατολική άποψη του Δημοτικού σχολείου του Αγίου Επικτήτου.

Σημαντικές τοποθεσίες μέσα στον Άγιο Επίκτητο

Δυτική είσοδος του Αγίου Επικτήτου ερχόμενος από την πόλη της Κυρήνειας.

11.east-entrance.jpg (9430 bytes)

Δυτική είσοδος του χωριού ερχόμενος από την Κυρήνεια.

Το πρώτο σπίτι που συναντάμε μπαίνοντας στον Άγιο Επίκτητο είναι αυτό του πρώην προέδρου του χωριού, Σταύρου Σταυρίδη. Στα δεξιά βρίσκεται το σπίτι του πρώην προέδρου του Αγίου Επικτήτου Σταύρου Σταυρίδη, ενώ απέναντι, στην αριστερή πλευρά του δρόμου, και στο μέσο της φωτογραφίας βρίσκονται τα γραφεία του. Εκεί συνήθως υποδεχόταν και φιλοξενούσε επισκέπτες και επισήμους που βρίσκονταν στον Άγιο Επίκτητο.

7.grafeio-stavridi.jpg (8927 bytes)

Τα γραφεία του πρώην προέδρου του χωριού Σταύρου Σταυρίδη. Επίσης φαίνεται το κατάστημα του Κώστα Καπάταη και το καφενείο του Σταύρου Σπούτσιου.

c copy.jpg (8315 bytes)

Σε αυτή τη φωτογραφία φαίνονται:
1. Ο Αθλητικός Σύλλογος Αγίου Επικτήτου (Α.Σ.ΑΓ.Ε)
2. Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Αγίου Επικτήτου
3. Το καφενείο του Σταύρου Οικονόμου.

A.jpg (8696 bytes)

Αριστερά: Το κατάστημα του Μιχάλη Αραδιπιώτη.
Μέση: Η Εκκλησία του Αγίου Επικτήτου του Θαυματουργού.
Δεξιά: Το Καφενείο του Σιερέτη και το κρεοπωλείο του Κυριάκου Ττοππούζη.

First Right: The COOP community market of Ayios Epiktitos "Σ.Π.Ε. Αγίου Επικτήτου"(old Pharmacy store of Stavros Charalambous)  )
Second Right (Brown and Grey doors): Iron Construction shops
Third Right: (behind the Electricity column and the Cypress tree): The house of Kyriacos Odysseos of Odysseas (Blackys). Missing since 1974.
Left (between Electricity columns): Coffee Shop of Andreas Shioferis.
Μπροστά Αριστερά: Το σπίτι του Λεωνίδα Δημητρίου
Πίσω Αριστερά: Το σπίτι του Σταυρή Κανάρη
Κέντρο-Πίσω: Οικία Δημήτρη Σταύρου (Σταυρουλλά)
 Κέντρο Μπροστά: Το σπίτι του Κυριάκου Σκαλιά
Δρόμος μπροστά: Το σπίτι του Μανώλη Χατζημανώλη του Χαραλάμπους (τώρα κατεδαφισμένο, έχει μετατραπεί σε πλατεία) και ο Κύριος δρόμος προς την πόλη της Κυρήνειας

Σημαντικές τοποθεσίες περιμετρικά του Αγίου Επικτήτου

Περιοχή Παχυάμμου, δίπλα στην όμορφη Κυρηνειώτικη θάλασσα.

Κύριος δρόμος που ενώνει τον Άγιο Επίκτητο και την Κλεπίνη. Η φωτογραφία λήφθηκε πηγαίνοντας προς την Κλεπίνη ερχόμενος από τα δυτικά, δηλαδή από τον Άγιο Επίκτητο.

Η φωτογραφία αυτή λήφθηκε από την περιοχή Παραδείσια. Στον μακρινό ορίζοντα διακρίνονται το κυπαρίσσι και τα σπίτια των Σπύρου Παπαδάμου, και Κυριάκου Τζιρκή. Επίσης είναι ορατή η τεράστια αντέννα που εγκατέστησαν οι τούρκοι εκεί που βρίσκεται το σπίτι του αστυνομικού Δημήτρη Σταύρου (Σταυρουλλά), στον μακρινό ορίζοντα στα δεξιά. Από το σημείο που λήφθηκε η φωτογραφία και κινούμενος δεξιά βρίσκεται ο δρόμος που οδηγεί στο νεκροταφείο της Αγίας Στεφάνης.
Η φωτογραφία αυτή λήφθηκε βόρεια του βουνού Πενταδάκτυλος. Στον μακρινό ορίζοντα (νοτιο-ανατολικά), στο κέντρο της φωτογραφίας, φαίνεται το κάστρο του Βουφαβέντο και τα θρυλικά 100 σπίτια της Ρήγαινας. Αριστερά από την φωτογραφία (προς τα ανατολικά) βρίσκεται το χωριό Κλεπίνη, ενώ δεξιά (προς τα δυτικά) βρίσκεται το χωριό Μπέλλα-πάις. Ο Άγιος Επίκτητος βρίσκεται πιο βόρεια και δυτικά από όπου λήφθηκε η φωτογραφία.
Αυτή η φωτογραφία δείχνει την δυτική πλευρά του Αγίου Επικτήτου. Βλέπουμε τις ελιές και άλλες δεντροκαλλιέργειες. Το πράσινο είναι βασικό συστατικό στοιχείο του Αγίου Επικτήτου και δείχνει πόσο πλούσιο είναι και σε φυσική βλάστηση.
Ένας εκ των δύο χωματοδρόμων που οδηγούν στην περιοχή "Βούππους", στην περιοχή "Τζιρκού", και στην περιοχή "Αβλάτζια", στην περιοχή της παραλίας του Παχυάμμου βόρεια του Αγίου Επικτήτου.  Στη φωτογραφία φαίνεται ο ανατολικός δρόμος που οδηγεί στη θάλασσα από το χωριό (υπάρχουν δύο δρόμοι που οδηγούν στην θάλασσα). Ο δρόμος αυτός αρχίζει από το σπίτι του Παντελή Σαξιατέ.
Ακόμα μια φωτογραφία που δείχνει τον χωματόδρομο που οδηγεί στους "Βούππους", στη "Τζιρκού", και στα "Αβλάτζια", στην παραλία του Παχυάμμου. Ο δρόμος ξεκινά από το χωριό με σημείο αναφοράς το σπίτι του Παντελή Σαξιατέ σαν το τελευταίο σπίτι βορειότερα του χωριού. Μπορείτε να δείτε και νέα κτίσματα τα οποία κτίστηκαν παράνομα από τους Τούρκους μετά το 1974.
Ακόμα μια φωτογραφία της γενικής περιοχής βόρεια του Αγίου Επικτήτου προς την παραλία του Παχυάμμου.

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν ευθείς αμέσως έχουν παραληφθεί στις 22 Δεκεμβρίου 2001 και δείχνουν διάφορες περιοχές μέσα στον Άγιο Επίκτητο. Πληροφορίες για κάθε φωτογραφία θα μαζευτούν και εκδοθούν απάνω στο Διαδύχτιο σύντομα. Εαν έχετε εσείς καμιά πληροφορία σας παρακαλούμε να μας την αποστείλετε μέσω του Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου. -Μπορείτε να κάνετε κλικ με τον ποντικό απάνω στη κάθε φωτογραφία για να την μεγενθύνετε.


02.bmp


23.bmp

04.bmp

17.bmp


11.bmp

18.bmp

33.bmp

15.bmp

22.bmp

35.bmp
Για προβλήματα, ή ερωτήσεις σχετικά με αυτή την ιστοσελίδα επικοινωνήστε με τον Θανάση Α. Νεοφύτου, ή με τον Μανώλη Χατζημανώλη
Για τεχνικά ζητήματα επικοινωνήστε με τον Χρίστο Α. Νεοφύτου.
Τελευταία Ενημέρωση: 01-05-2002 07:53 -0800 Ώρα Ειρηνικού Ωκεανού