Τουρκική εισβολή 20 Ιούλη 1974

[Κύρια ιστοσελίδα] [Τοποθεσία] [Ιστορία] [Άνθρωποι] [Φωτογραφίες] [Αγνοούμενοι] [Ταινίες] [Αρχαιότητες] [Πολιτιστική καταστροφή] [Επίσκεψη στην Κύπρο]
[Εκκλησία][Εξωκκλήσια][Περιοχές][Σπίτια/Ιδιωτικές περιουσίες][Τουρκική Εισβολή]

Οι μέρες της συμφοράς πού όλοι μας οφείλουμε να γνωρίζουμε και να θυμόμαστε για να μην ξανασυμβούν ποτέ ξανά.

ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΠΟΤΕ - ΘΑ ΕΚΔΙΚΗΘΟΥΜΕ
ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΙΕΡΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ

Τουρκική επίθεση και απόβαση εναντίων της Κύπρου - 20 Ιουλίου 1974
Ο Άγιος Επίκτητος καταλήφθηκε από τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις την νύχτα της 27ης προς 28η Ιουλίου 1974. Είναι ένα από τα πρώτα χωριά της Επαρχίας Κυρηνείας που είχαν καταληφθεί από τον τουρκικό στρατό μετά την απόβαση στις 20 Ιουλίου, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης με την επωνυμία "ΑΤΤΙΛΑΣ 1". Ο Άγιος Επίκτητος καταλήφθηκε μετά την 22α Ιουλίου και ώρα 16:00, συμφωνημένη ώρα για ανακωχή σαν συνέπεια του ψηφίσματος Αρ. 353 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών της 20ης Ιουλίου του 1974.
Ο συγχωριανός μας Νικόλας Γιαννή Σιερίτης, ένας φιλήσυχος 59χρονος γεωργός-καφετζιής-κασάπης.  Πατέρας 7 παιδιών (5 θυγατέρων και 2 Υιών) σεβαστός οικογενειάρχης και νομοταγής πολίτης από τον Άγιο Επίκτητο, Επαρχίας Κυρηνείας, Κύπρος. Δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από τον Τουρκικό στρατό στις 27 Ιουλίου 1974. Η δολοφονία διεπράχθη εν ψυχρώ, και αφού ο Νικόλας Γιαννή Σιερίτης (ο οποίος ήταν πολίτης και εντελώς άοπλος) συνελήφθη από Τούρκους στρατιώτες. Τούρκοι στρατιώτες τον απομόνωσαν σε ερημική γεωργική περιοχή με τερατσιές στα ανατολικά του χωριού και κοντά στο σπίτι του Αντρέα Γρηγορίου (Ίττου). Εν συνεχεία τον δολοφόνησαν πυροβολόντας τον με τα στρατιωτικά τους τυφέκια. Στην συνέχεια, και αφού είχε διαπραχθεί ο φόνος ανάγκασαν ένα άλλο συγχωριανό μας, ονόματι Θεοδουλής να σκάψει τάφο και να θάψει τον Νικόλα Γιαννή Σιερίτη στο σημείο όπου διαπράχθηκε η εν ψυχρώ δολοφονία.
Ο Νικόλας Γιαννή Σιερίτης από τον Άγιο Επίκτητο, είναι ένα από τις χιλιάδες θύματα της Τουρκικής θηριωδίας και κτηνωδίας εναντίων της Κύπρου. Το μήνυμά μας προς τους Τούρκους κατακτητές είναι πως τα εγκλήματά τους εναντίων της Κύπρου και εναντίων του Ελληνισμού ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΞΕΧΑΣΤΟΥΝ ΠΟΤΕ, και δεν θα αφεθούν ασυγχώρητα. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι να επιστρέψουμε πίσω στον Άγιο Επίκτητο σε μια επανενωμένη Κύπρο. Αυτός είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής που θα προσφέρουμε στους σκοτωμένους μας αλλά και στους εαυτούς μας, όχι μόνο επειδή είμαστε οι νόμιμοι κάτοικοι του Αγίου Επικτήτου. Ο Άγιος Επίκτητος είναι ο τόπος όπου βρίσκονται θαμένοι οι δολοφονημένοι πατεράδες μας, είναι ο τόπος της καταγωγής μας, είναι ο τόπος τον εθίμων και παραδωσεών μας, είναι ο τόπος της κουλτούρας και της ιστορίας μας.  Ο Άγιος Επίκτητος και η Κυρήνεια είναι ο τόπος της πραγματικής μας Εθνικής και Πολιτιστικής ταυτότητας!

Πατήστε με τον ποντικό πάνο στο χάρτη για μεγένθυνση.

Πατήστε εδώ για Αναφορές και επεξηγηματικά σχόλια του χάρτη.

14.Aggloi.jpg (11243 bytes)

Ελικόπτερα των Βρεττανικών βάσεων εκκενώνουν τους τουρίστες από την επαρχία Κυρηνείας μετά την εκδήλωση της τουρκικής επίθεσης το πρωί του Σαββάτου της 20ης Ιουλίου 1974. Δεν έγινε όμως το ίδιο με τους Ελληνοκύπριους κάτοικους οι οποίοι προδόθηκαν από τους ηγέτες τους, αποδιοργανώθηκαν πλήρως, τρομοκρατήθηκαν, τράπηκαν σε άτακτη και μαζική φυγή, που είχε σαν αποτέλεσμα να προσφυγοποιηθούν ΟΛΟΙ.
Για προβλήματα, ή ερωτήσεις σχετικά με αυτή την ιστοσελίδα επικοινωνήστε με τον Θανάση Α. Νεοφύτου, ή με τον Μανώλη Χατζημανώλη
Για τεχνικά ζητήματα επικοινωνήστε με τον Χρίστο Α. Νεοφύτου.
Τελευταία Ενημέρωση: 01-05-2002 07:53 -0800 Ώρα Ειρηνικού Ωκεανού